17 Eylül 2025 Çarşamba

KURU YEMISLI EKMEK



Malzemeler:
- 500 gr bugday unu
- 300 ml ilik su
- 40 gr yas maya
- 10 gr tuz
- 1 yemek kasigi toz seker
- 1 yemek kasigi zeytinyagi
- 150 gr kavrulmus findik (iri kirilmis)
- 3 yemek kasigi keten tohumu
- 2 yemek kasigi susam
- 1 tatli kasigi cörek otu 
- 2 yemek kasigi mavi hashas

Hazirlanisi:
1. Yas mayayi ilik suda eritin ve ayri bir kabin icinde keten tohumunu, susami, cörek otunu ve mavi hashasi biraz su ile islatin
2. Bütün malzemeleri büyük bir yogurma kabina alip üzerine yavas yavas eritilmis mayayi ekleyin ve el mikseriyle yaklasik 10 dakika çirparak hamur haline getirin
3. Hazir olan ekmek hamurunun üzerini bir bezle örtüp 12 saat buzdolabinda dinlendirin
4. Dinlenen hamurun gazini unlu tezgahta alin, ekmek hamurunu yuvarlayip pisirme kagidiyla kaplanmis döküm tencerenin içine koyun ve üzerine biraz bastirin
5. Tencerenin kapagini örtüp oda isisinda 1 saat daha mayalandirin
6. Ikinci kez mayalanan ekmegin üzerine bir biçak yardimiyla kesikler atip dilediginiz gibi sekillendirin ve önceden isitilmis 245 derecelik (fanli!) firina verip 45 dakika pisirin
7. Pismesine son 10 dakika kala tencerenin kapagini açin ve ekmegi devam pisirin ki üzeri de güzelce kizarsin
8. Hazir olan ekmegi firindan alin, tencereden çikarip firin telinin üzerinde sogutun ve servis edin

Afiyet olsun

0 yorum:

Yorum Gönder