Malzemeler:
• 1 kg domates
• 1 kg soğan
• 1 kg kırmızı biber
• 5-6 adet kırmızı acı biber (isteğe göre)
• 1 kg yoğurt
• 2 s.b. hașlanmıș nohut
• 1 demet maydanoz
• Alabildiği kadar un
• Tuz
• Nane
• Karabiber
Hazirlanisi:
Domatesleri, kırmızı biberleri, acı biberleri ve soğanları iri iri doğrayıp bir tencereye alın. Kısık atește yumușayıncaya kadar tencerenizin ağzı kapalı pișirin. Sebzeler piștikten sonra önce blendırdan, daha sonra kevgirden geçirin. Ayrı bir kabın içinde hașlanmıș nohutlarıda blendırdan geçirin ve üzerine yoğurdu ekleyin. Tuz, kıyılmıș maydanoz, nane ve karabiber ile tatlandırdıktan sonra güzelce karıștırın. Domatesli ve yoğurtlu karıșımları birleștirdikten sonra üzerine yavaș yavaș un elemeye bașlayın. Ele yapıșmayacak kıvamda bir hamur elde ettikten sonra üzerini örtün ve sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakın. Altına bir tepsi koymayı unutmayın aksi taktirde fazla kabardığında tașabilir. Hamuru sabah-akșam ellerinizi ıslatıp biraz yoğurun ve tekrar mayalanmaya bırakın. Yaklașık 7-14 gün içinde hamur ekșiyip mayalanmıș olacaktır. Hamurun kabarması durduğunda yumurta büyüklüğünde bezelere bölün ve temiz (kullanılmamıș) bir çarșafın üzerine bastırarak serin. Çarșafın üzerinde ince bir tabaka olușturun. Aydınlık ve havadar bir odada kurumaya bırakın. Üzeri kuruyunca ters çevirin ve diğer tarafının kurumasını bekleyin. Hamurlar kurudukça ellerinizle ufalayın ve gerekirse mutfak robotuna atın. Daha sonra tekrar çarșafa serin ve iyice kuruduklarından emin olana kadar bekletin. Tarhananız hazır olduğunda kavanozlara veya bez torbaların içine koyup saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun :)
* Tarifini bizimle paylasan babaannemize çok tesekkür ediyoruz! *
6 Kasım 2015 Cuma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder