30 Mart 2015 Pazartesi

MAYA - NOHUTLU EKMEK (Rumeli yöresine ait bir ekmek, genelde bayramlarda yapilir)

Malzemeler:
*Mayası için:
• 1 avuç nohut
• 1 ç.b. un
• 1 ç.k. tuz
• Ilık su

*Ekmek için:
• Bolca un
• Ilık su
• Sıvı yağ
• 2 adet yumurta sarısı

Hazirlanisi:
Bir avuç nohutu bir kaç poșete koyun ve bir bezle sarın. Üzerine sert bir cisimle vurun ve kırılmasını sağlayın, ama un haline getirmeyin. Kırmıș olduğunuz nohutları büyük bir kavanoza alın ve üzerine unu ekleyin. Tuzuda ekledikten sonra kavanozun yarısına kadar ılık su ekleyip karıștırın ve kapağını kapatın. Kavanozu bir battaniye ile sarın ve sıcak kalmasını sağlayın. Bu halde yaklașık 12 saat bekletin. Mayanın olduğunu köpürmesinden ve ekși kokusundan anlayabilirsiniz. Eğer köpürmemiș ise maya olmamıș demektir. Isısını ara ara kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Maya olduktan sonra bir kabın içine alın ve üzerine yavaș yavaș un ekleyin. Cıvık bir kıvamı olması lazım. Kabın üzerini örtüp tekrar battaniye ile sarın ve bu harcın iki katı kadar kabarmasını bekleyin. Bu mayadan yaklașık 3-5 tepsi nohutlu ekmek çıkarabilirsiniz.


Büyük bir kabın içine 1 kilo un eleyin ve mayadan bir miktar alıp içine ekleyin. Biraz tuz ve ılık su ekledikten sonra yoğurmaya bașlayın. Gerekirse biraz daha un ekleyin. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde ettikten sonra avuç büyüklüğünde bezeler yapın ve biraz sıvı yağ ile toplar haline getirin. Elde etmiș olduğunuz küçük ekmekleri tepsiye dizin ve üzerlerine iyice bastırın. Sıvı yağ ile üzerlerini yağladıktan sonra kabarmaya bırakın. Tepsiye koyduktan sonra yaklașık iki katı kabaracaktır. Daha sonra üzerine sıvı yağ ile karıștırmıș olduğunuz yumurta sarılarını sürün ve önceden ısıtılmıș fırına verin. Bütün mayanız bitene kadar aynı ișlemi uygulayın. Fırından çıkarmadan önce bir kürdan yardımıyla kontrol edin. Piștikten sonra fırından çıkarın ve üzerini bir bezle örtün. Yaklașık yarım saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.


Afiyet olsun :)

0 yorum:

Yorum Gönder