30 Mart 2015 Pazartesi

EV YAPIMI BAKLAVA

Malzemeler:
- 2 adet yumurta
- 1 ç.b. ayçicek yagi
- 2 y.k. elma sirkesi
- 1 paket kabartma tozu
- 1/2 ç.b. su
- 1 ç.b. süt
- 1 çimdik tuz
- 5 s.b. un

*Açmak için: misir nisastasi (yaklasik 2-3 s.b.)

*Iç harci için: 250 gram ceviz

*Üzeri için: 350 gram tereyagi

*Serbet için:
- 1 kg toz seker
- 1 L su
- 2-3 damla limon suyu

Hazirlanisi:
Hamuru için bütün malzemeleri bir kabin içine alip yogurun. Kivamli ve oldukca sert bir hamur elde ettikten sonra 40 esit bezeye bölüp yuvarlayin. Bezelerin üzerini örtüp oda isisinda 15 dakika dinlendirin. Ilk olarak 3 adet bezeyi alip teker teker çay tabagi büyüklügünde nisastayla açin. Daha sonra o 3 bezeyi aralarina nisasta serpip üst üste koyun ve oklavayla tepsinizin büyüklügünde açin. Bu sekilde açarsaniz yufkalariniz birbirine yapismaz ve zar inceliginde olur. Bezelerin ücte birini bitirene kadar bu islemi tekrarlayin ve üzerine kiyilmis cevizlerinizin yarisini serpin. Daha sonra açma islemine devam edin ve kalan cevizi serpin. Kalan bezeleri de bu sekilde yaptiktan sonra baklavanizi dilediginiz sekilde dilimleyin. Dilimlediginiz baklavanin üzerine eritilmis tereyagini güzelce gezdirin ve 15-20 dakika dinlendirin. Daha sonra önceden isitilmis 180 derecelik firina verin ve altin rengine dönüsene kadar pisirin.

Serbeti için bütün malzemeleri bir tencereye alip kaynatin. Kisik ateste kivamli bir serbet elde edene kadar kaynamaya birakin ( = nokta testi*). Serbetiniz olduktan sonra ilinmaya birakin. Soguk tatliya ilik serbeti dökün ve mümkünse 12-24 saat kadar çekmeye birakin.

*Nokta testi: tencereden kasikla biraz serbet alip tabaga damlatin. Eger serbetin damlasi yayilmiyorsa olmus demektir. Aksi taktirde biraz daha kaynatip testi tekrarlayin.


Afiyet olsun :)

0 yorum:

Yorum Gönder